Ongetwijfeld heeft u het goede nieuws gehoord dat Oostenrijk vanaf 19 mei 2021 zijn inreisregels versoepelt. Buitenlandse toeristen zijn weer welkom als ze een Coronapaspoort (Grüner Pass) kunnen laten zien. Graag delen wij de laatste informatie van de overheid met u, zodat u weet wat er van u als huiseigenaar wordt verwacht als u uw vakantiehuis weer openstelt voor buitenlandse gasten.

Onderstaande informatie is een beknopt overzicht van de regels die de Oostenrijkse overheid heeft opgesteld. Wij raden u aan de officiële website van de regering en de website van het ministerie van toerisme te raadplegen en ervoor te zorgen dat u goed op de hoogte bent van de meest recente informatie. Regels kunnen in de tussentijd veranderen. Wij vertrouwen erop dat u op de hoogte bent en aan alle eisen zult voldoen.

Hoe kunt u zich het beste voorbereiden op de komst van gasten?

De Oostenrijkse regering heeft bepaald dat elke logiesverstrekker een COVID-19-preventieprotocol moet hebben. Het is verplicht dit protocol te hebben voordat u weer gasten ontvangt. Meer hierover kunt u lezen op de website van de Sichere Gastfreundschaft. We zetten de vier belangrijkste eisen uit dit protocol op een rij:

  1. Specifieke hygiënische maatregelen
  2. Benoeming van een COVID-19-contactpersoon
  3. Verplichte en herhaalde tests elke 7 dagen indien u niet gevaccineerd bent
  4. Regels over wat te doen in geval van Coronabesmetting

Welke regels dient u te volgen bij aankomst van gasten?

Om ervoor te zorgen dat het inchecken voor u als huiseigenaar zo soepel mogelijk verloopt, hebben wij gasten geïnformeerd over de nieuwe regels:

  • draag te allen tijde FFP2-maskers wanneer u zich in een gemeenschappelijke binnenruimte bevindt;
  • elke gast moet een Coronapaspoort kunnen overleggen, d.w.z. een bewijs dat hij of zij gevaccineerd, getest of hersteld is;
  • gasten uit alle EU-landen zijn welkom, maar gasten uit Nederland, Cyprus, Kroatië, Zweden, Litouwen moeten bij aankomst in een 10-daagse quarantaine, ongeacht de getoonde certificaten;
  • alle gasten dienen zich te registreren bij aankomst om bron- en contactonderzoek te kunnen uitvoeren.

Belangrijk om te weten tijdens het verblijf van gasten

Als uw huis een particuliere woning is zonder gemeenschappelijk gebruikte ruimten, is een geldig Coronapaspoort bij het inchecken voldoende voor de gast en hoeft het niet te worden vernieuwd na 7 dagen.

Aanvullende maatregelen zijn van kracht wanneer u gemeenschappelijk gebruikte ruimtes heeft, zoals een spa, zwembad, restaurant, bibliotheek of iets anders dat binnenshuis wordt gedeeld met andere gasten. Een nieuwe Coronatest moet door de gast worden gedaan zodra de huidige niet meer geldig is. Zelftests, waar u zelf bij aanwezig bent, zijn ook een geldige test.